z meruněk a broskví

Příprava kvasu z meruněk a broskví

Pro přípravu kvasu jsou nejvhodnější dobře vyzrálé a zdravé plody, které před kvašením rozdrtíme, ale pecky necháme vcelku. Jejich aroma by totiž v hotovém destilátu překrývalo přirozenou chuť a typickou vůni meruněk a broskví. Kvasná nádoba se plní do 4/5 objemu, pokud možno najednou. Kvašení lépe probíhá v uzavřených nádobách s kvasným uzávěrem. Před pálením doporučujeme kvas z broskví přecedit přes hrubé síto pro odstranění pecek, aby se nedostali do kotle - lepší chuť výsledné pálenky. Kvašení trvá asi 4-5 týdnů. Výtěžnost ze 100 kg plodů u meruněk bývá asi 8 litrů a u broskví 6 litrů destilátu s 50-ti objemovými % alkoholu. U broskví je vhodné přidat na 100 kg kvasu asi 5 kg cukru, jinak výrazně klesá výtěžnost a to až na pouhé 2 litry destilátu s 50-ti objemovými % alkoholu.